Thursday 24 May 2012

Cartagena de Indias - Kolombiya


Bogota'da birkaç günden sonra en kuzeye, Karayip denizi kıyısındaki Cartagena'da bir haftamda içim ısındı, yetmedi yandım kavruldum. Sadece bit gün tropik bir fırtına koptu allah allah. Şimseğin biri bitmeden yenisi patlıyor. Gece günduze döndü. Bizim hostelin avlusu bildiğin yüzme havuzuna döndü. Hostumla fıskiyeyele benzetilmez, bidonları boşaltıyorlar sanki ust kattan... Sabaha uyandığimızda her yer kupkuruydu, ben böyle acayip hava gormedim!!!!
Cartagena şehri çok güzel, çok turistik olsa da, satıcıları baysa da çok güzel. Tamamen surların  içinde historic center, tarihi şehir merkezi var. Surların dışına çıkınca da yepyeni modern bir şehir ve Karayip denizine açılan sahilleri... Afrika etkisine geri döndük. Rengarenk elbiseli şisman taze meyve satıcısı kadınlar ne kadar tatlı ise turistik eşya, takı, gözlük bilmem ne satıcısı abiler de o kadar bayıcı. Sokakta kızlara laf atmada bu kolombiya erkeklerine bu kıtada birincilik veriyorum. Türk magandalarla yarışırlar. Neyse taciz veya tehlike altında hissetmiyorsun çok ama yine de yani... Cartagena tarihi merkeze en yakın plajlar Boca Grande koyunda. Arkada dev gökdelenler, oteller, rezidanslar önde plaj. Plaj güzel, su ise sıcacık ama habire yapışan satıcilardan iflahın kesiliyor. Hızlı botlarla 45 dakikada mercan adaları olan Isla de Rosario adalarına gitmek çok daha iyi  çünkü ordaki deniz turkuaz, ve plajlar, tabiat çok etkileyici.. En meşhuru Playa Blanca.... Turlara katılmak gerekiyor mecburen. Daha ekonomik olan daha yavaş giden büyük feribotu denedim ilk. Bu İlk turum bir hüsran oldu bodrum'da turistleri dolduran tur tekneleri gibiydi içerisi. Turistten çok yerel halk vardı, ve tüm kolobiya şarkıları bangır bangır, ya dans ettiler, ya karaoke yaptılar, ya da animator eşliginde animasyon oyunlar yarışmalar... Ses sonuna kadar açık, feribotta kaçabileceğin yer de yok... Ders bir, yavaş halk feribotunda böyle catlarsın, daha hızlı, daha çok turistlerin tercih ettiği sürat teknelerine azcik daha parana kıyacaksın, akıl sağlığın için...
 Şehrin kalesinin gündüz ve gece yüzü

 Historic center tamamen bu şekilde surların içinde, surların kapıalrından dışarı çıakrak yeni şehre, havalimanına, denize vs gidiliyor.
 Historic town surlarından çıkınca gayet gökdelenlerle dolu modern Boca Grande tarafona gitmek max 10 dakika, 5000 Kolombiya pesosu (5 TL) tutuyor.. Ben gerçi minibüsleri de çözdüm , eğlence olsun diye halk minibüleri ile de sık sık gidip geldim.


 Şahane, rengarenk Cartagena sokakları... kaç yürüdüm gece gündüz bilinmez. Haritasız kendi yolumu kendim bulmaya başlayınca da değmeyin keyfime...


 Surların tepesinden karayip denizine güneşin batışı

Her akşamüstü onlarca faytoncu trafiğe kapalı sokaklarda beliriyor, ve tüm gece sokaklarda hep faytonlarda gezen, gülen insanlar....

 Özellikle bakımsız kalan binalarda bir Havana esintisi var...

 Arjantinli bir kadınla arkadaş olduk Cafe del mar'da, beraber batırdık güneşi... adını unuttum şimdi...

Surların üzerine kurulmuş Cafe Del Mar'dan Boca Grande manzarası

Cartagena de Indias'ta kaldığım hostel El Viajero Cartagena... Otel historic town merkezinde, avlusunda her gece parti vardı. Yorgun gecelerin sonunda müzik bazen fazla geldi. ama sosyalleşmek için süper bir hostel..

Yalniz burada yemekler çok enfes... Bogotaya ilk indiğim günden beri hiç falso olmadı,  her yediğim yemek çok lezzetliydi... Özellikle Cartagena'da San Pedro cafe& restaurant diye bir yerde o kadar iyiydi ki hersey, dort kez gittim!!!!! Menude aklımda kalanları kaçırmıyım diye.. Zaten sıcaktan daha az yiyorum, bir de taze sokakta satılan meyvelere veriyor insan kendini...taze meyve sebze ve taze deniz mahsülü -- offf!!!!!

2 comments:

  1. Super gozukuyor burasi ElifK!
    Beni de gotur :)

    ReplyDelete
  2. Biz Bogotada yaşıyoruz sahin@tulipan.com.co mail adresim. Bogotaya tekrar gelirseniz bekleriz.

    ReplyDelete